Project Watervrees Experience Centre

27 december 2016 20:27 Korte impressie:
Na vriendelijk en uitgebreid ontvangen te zijn treedt de bezoeker vol verwachting het Experience Centre binnen.

Alles in de ruimte, waar je net bent binnengekomen, werkt mee aan beleving. De vorm van de ruimte maakt het mogelijk dat je je, door het toepassen van virtuele technieken, daadwerkelijk aan het strand bevindt. Rondom je heen speelt een interactieve film. De dieren reageren op jouw bewegingen, het water rimpelt als je je vinger er doorheen beweegt. Er ligt zand op de grond, hellend en aflopend naar het water. Er waait een warme, aangename wind en de temperatuur is 32 graden. Je krijgt trek in een koele versnapering!

Deze situatie is voor velen herkenbaar en na te streven. Maar hierbij blijft het niet.

Langzaam trekt het water zich terug...... Eerst nog bijna ongemerkt. Langzaam wordt de natuur stil, de dieren trekken zich terug. Opeens valt het op dat de situatie veranderd is. Iemand laat het woord Tsunami vallen. Aan de horizon verandert ook iets, maar wat precies.... het lijkt erop dat de horizon niet meer hetzelfde is. De dieren zijn weg of beginnen te vluchten. Plotseling komt het water terug en geeft een gevoel van dreiging. In de ruimte stijgt het water hoger dan verwacht. De bezoeker merkt dat er geen snelle vluchtweg is. Het water stijgt, de geur in de ruimte verandert. De bezoeker moet zwemmen!

Er opent zich een deur. De bezoeker vlucht naar een andere ruimte en heeft de mogelijkheid om zich in veiligheid te stellen door op een rots te klimmen. Het is hier kil en koud. De bezoeker bevindt zich in een grot. Verstopt in een enorme ijswand is een verlichte capsulte te betreden. Hier is het aangenaam. De bezoeker kan zich warm douchen en aankleden. De bezoeker ziet er nu uit als een Schokker visser. De capsule blijkt een tijdcapsule te zijn (lift) met als enige keuze: 1825. De terugweg is afgesloten, dus....

De bezoeker stapt uit op het eiland Schokland in het jaar 1825, het moment dat de oude vissermannen naar de lucht kijken en tegen elkaar zeggen: "Er komt storm".

Het kanon van Blankenham laat in de verte een daverende knal horen. Het samenspel van licht, beelden, temperatuur, geluid en gevoel zorgen ervoor dat de bezoeker de bedreiging van het bestaansrecht op Schokland aan den lijve meemaakt: stormvloed, overstroming, bulderende storm, instortende houten huisjes, het palenscherm spoelt weg, een doodskist komt los uit de aarde en spoelt weg, een schip mist de haven en zinkt, het huisje waar de bezoeker in schuilt voor de regen en de wind kraakt en begeeft het, het gaat mis..... het eiland overspoelt, mensen verdrinken.

Er opent zich een deur...... de bezoeker kan weg.

In de yurt is het prettig warm. Het ruikt er verrukkelijk! Hier kan men heerlijk eten en drinken. Wel actief, want men kan een eigen maaltijd maken en/of opscheppen en (plaatselijke) drankjes inschenken. Zij die langer willen blijven maken gebruik van de sauna en koelen buiten de yurt af in het meertje door van het houten steigertje te springen. In de verte zijn de ijswanden van de vorige ijstijd te zien. In het zuiden spuwen vulkanen hun lava uit.

De bezoeker kan de nacht doorbrengen in een kamer met (virtuele) keuze: van boomhut in een lagune tot VOC-schip, van onderzeeër tot een suite in een luchtballon (Google earth).

We gaan verder. Daar is de tijdcapsule weer. Men kleedt zich aan en drukt op de knop....

Bovenstaande geeft een impressie van een nieuw in de Noordoostpolder te bouwen Experience Centrum, welke aansluit bij de NBTC-tramlijn "Water". Het idee hiervoor is ontstaan tijdens een RoNop-workshop Leefstijlen en gaat ervan uit dat het "waterverhaal" onze ondernemers veel kansen biedt, maar helaas op dit moment weinig beleefd kan worden.

Bovendien is Watervrees aantrekkelijk voor andere leefstijlen dan het huidige gemiddelde aanbod binnen ons gebied en is daarmee een duidelijke, mogelijk noodzakelijke, aanvulling op het Noordoostpolderproduct. Bovendien zal het functioneren als spin-off voor de gehele branche. Het stimuleert ondernemers om aanvullende producten te ontwikkelen en tot productinnovatie te komen.

De RoNop zet zich in om de juiste partners te vinden om dit project tot uitvoering te brengen. In samenwerking met de gemeente zetten we voorbereidend onderzoek op.
Er zijn nog geen reacties.

Laat een reactie achter

Je naam:
Je e-mailadres:
Je bericht:
Los de bovenstaande som op:

In de polder is altijd wat te doen

Ondernemersbijeenkomst Recreatie,Toerisme & Horeca - 23 april 2019 In deze ondernemersbijeenkomst gaat de RONOP met behulp van een drietal sprekers op zoek ...
Klik hier voor meer informatie.

Kom in contact

 
RoNop
p/a Kampweg 34
8316 AH Marknesse
T: (0)527 - 25 24 06
E: info@ronop.nl